Matrevolution

Vi satsar helhjärtat på hälsa, klimat och miljö genom att servera nyttig mat som är ansvarsfullt producerad.

Det finns bevis för att vi aldrig kan nå klimatmålen utan ordentliga åtgärder inom livsmedel. Därför är hållbarhet centralt i vårt arbete med mat. Vi vill servera goda matupplevelser samtidigt som vi värnar om människor och miljö. 2013 ville Nordic Choice Hotels (som Vox Hotel är en del av) lyfta ämnet hälsosam och hållbar mat.

Det som då började som ett internt projekt växte snabbt till att bli den fristående organisationen EAT. Nordic Choice Hotels är än idag den största näringslivspartnern till EAT, vars vision lyder “Att omvandla det globala matsystemet till att hållbart kunna mätta och föda en hälsosam befolkning på över 9 miljarder människor år 2050”.

Här kan du läsa mer om EAT: www.eatforum.org.
Vårt hållbara arbete med mat kan delas in i två områden: det som serveras och det som slängs.

Hållbar mat

Vi strävar mot att servera så mycket ekologisk mat som möjligt. Till exempel så har vi alltid minst 21st ekologiska produkter på vår frukostbuffé. En ekologisk, och dessutom Fairtrade-märkt, produkt som vi är extra stolta över att erbjuda är vårt kaffe. Det går åt otroliga mängder kaffe på ett hotell, så tänk vilken stor skillnad det gör att alla dessa koppar är snälla mot miljön!

För att vi ska få kalla maten ekologisk får den inte vara producerad med syntetiska, växtreglerande medel. Dessutom finns hårda regler om djurhållning och -skötsel. En viktig aspekt är att vi inte erbjuder konventionella alternativ till den ekologiska maten vi serverar. Det innebär att eftersom vi till exempel har ekologiska ägg har vi inga andra alternativ. Tack vare vårt arbete med ekologisk och hållbar mat kan vi stolt berätta att vårt hotell är KRAV-certifierat.

Vi vill inte att maten på våra tallrikar kommer från produktioner som skadar eller hotar djur och miljö. Därför använder vi en rödlista, utvecklad inom Nordic Choice Hotels, med arter som inte under några omständigheter serveras hos oss. Dessutom har vi MSC- och ASC-certifiering. MSC står för Marine Stewardship Council och är ett certifikat för hållbart vildfångad fisk. ASC står för Aquaculture Stewardship Council och är ett certifikat för hållbart odlad fisk. All fisk och skaldjur vi hanterar följer dessa certifikat. Läs mer om miljömärkning av fiske här  och se videon om överfiske här.

En annan råvara som har stor negativ påverkan på vår miljö är palmolja, världens billigaste och mest producerade vegetabiliska olja. Efterfrågan och därmed produktionen har mer än dubblats de senaste 20 åren och det har i sin tur blivit en fara för miljön. Det finns palmolja som inte odlas på det här skadliga viset, men merparten av världens produktion gör det. Som en del av vårt hållbarhetsarbete använder vi därför inte produkter som innehåller palmolja som odlats på detta miljöfarliga vis. Lär dig mer om palmolja här.

Svinnsmart

Den största boven mot miljön när det gäller mat är all den mat som hamnar i soptunnan. Därför måste vi också jobba för att minska mängden matsvinn. Det är utmanande, men absolut möjligt. Här arbetar vi både med vårt eget svinn och med våra gästers svinn.

I vårt restaurangkök väger vi avfallet varje dag. Vi källsorterar det som trots allt måste slängas. När vi utvecklar nya rätter och menyer är en viktig aspekt vilka råvaror vi väljer och hur dessa används så effektivt och hållbart som möjligt.

Vi har stora möjligheter att påverka våra gästers beteenden. Det gör vi bland annat genom att vi har minskat storleken på både matbrickorna och tallrikarna, vi har placerat ut skyltar som uppmanar gäster att äta upp, och vi deltar i samarbetsprojekt som Cirkulär Ekonomi 2019 och Kutt Matsvinn 2020. På vår frukostbuffé använder vi nudging, en metod där rätterna placeras i en strategisk ordning för att undermedvetet leda människor till ett bättre och miljövänligare ätande.

Den del i restaurangverksamheten som orsakar mest matsvinn är bufféer. Därför har vi valt att jobba med bordsservering istället för bufféer med undantag för frukosten. För frukosten har vi implementerat ett koncept som vi kallar Svinnsmart frukost. Svinnsmart frukost innebär att vi erbjuder frukost till reducerat pris under frukostserveringens sista halvtimme men att vi inte fyller på det som tagit slut på buffén för att slippa slänga mat när frukosten slutar.

 

Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev!

Få senaste information och erbjudanden